U bent de 20984 bezoeker
info@avoweb.nl - 020 260 1300

Veiligheidstips – uw partner voor een veilige rijopleiding

Het is een feit dat beginnende weggebruikers in verhouding bij meer verkeersongelukken betrokken raken dan welke andere leeftijdsgroep en daarom geven wij, uw partner voor een veilige rijopleiding, u onderstaand tips en adviezen. Onze kandidaten ervaren deze belangrijke aspecten al tijdens hun rijopleiding.

Door de juiste rijtechnieken te oefenen, de juiste kijktechnieken toe te passen, een defensieve rijstijl al vroeg in de rijopleiding aan te leren, verhogen wij  de kans dat jij en je passagiers veilig de weg op kunnen gaan.

 

Veiligheidstips voor beginnende weggebruikers

Onze tips zijn handig voor iedereen, het maakt niet uit of je nog maar net zelfstandig achter het stuur mag plaatsnemen of dat je al maanden of zelfs jaren autorijdt.

Veiligheidstip 1:  Telefoon uit
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken wijzen ui dat het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden equivalent is aan dronken rijden – zelfs bij het gebruik van een handsfree telefoon.

Veiligheidstip 2: Geen berichten
Uit onderzoek blijkt ook dat het lezen of sturen van sms’en gemiddeld een verlies van 4,6 seconden van focus op de weg veroorzaakt. In die tijd kun je de lengte van een voetbalveld afleggen. Als wij onze aandacht niet op de weg houden houden over dit soort lange afstanden kunnen er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan met ernstige gevolgen.

Stuur ook geen berichten terwijl je gestopt bent, want met je hoofd naar beneden, zul je geen belangrijke veranderingen zien die zich op de weg voordoen. Tijdens het stilstaan besteed je steeds weer aandacht aan de weg zodat je voorbereid kunt wegrijden.

Veiligheidstip 3: Autolichten ALTIJD aan
Het gebruiken van je dimlichten vergroot je zichtbaarheid onder alle weersomstandigheden en helpt andere bestuurders om jou eerder te zien.

In de vroege ochtend en vroege avond (schemering) moet je je lichten altijd aan hebben gebruiken anders kunnen andere bestuurders je misschien niet zien, wat rampzalige gevolgen kan hebben.

Veiligheidstip 4: Houd je aan de snelheidslimiet
Snelheid is een van de belangrijkste oorzaken  van fatale ongevallen waarbij beginnende bestuurders bij betrokken raken. Dat geldt vooral op provenciale wegen met veel verkeer of wegen waar je niet bekend mee bent.

Voel geen druk om het verkeer bij te houden als het lijkt alsof iedereen je inhaalt. Een veilige snelheid aanhouden met een veilige volgafstand, helpt je om je ​veiligheid te waarborgen en zorgt ervoor dat je geen dure snelheidsboetes krijgt.

Veiligheidstip 5: Minimaliseer afleidingen in de auto
Het kan verleidelijk zijn om te eten, te drinken, om aan de radio te draaien, of muziek luid te spelen terwijl je door de stad rijdt; maar houdt er rekening mee dat alles ervoor kan zorgen dat je gedachten of blik wegdwalen, al is het maar voor een paar seconden. Als onervaren bestuurder loop je dan meer gevaar om de controle over je auto te verliezen. Afleidingen kunnen de kans verhogen dat je gevaar helemaal niet opmerkt of te laat opmerkt en daardoor  de controle over het voertuig verliest.

Veiligheidstip 6: Rijdt liever alleen
Het hebben van een andere jonge passagier in je auto kan het risico op het veroorzaken van een auto ongeluk verdubbelen. Het hebben van meerdere jongere passagiers zorgt er dus voor dat het risico explosief kan stijgen.

Veiligheidstip 7: Defensief rijden
Wees altijd op de hoogte van het verkeer voor, achter en naast je auto en heb mogelijke “ontsnappingsroutes” in gedachte klaar. Blijf ook bij langzamere snelheden op een veilige volgafstand. Houdt ten minste één auto lengte achter de auto voor je en houd een grotere bufferzone bij hogere snelheden.

Veiligheidstip 8: Veilige auto
Indien mogelijk, gebruik een veilige auto met de nieuwste veiligheidsuitrusting een zoals anti blokkeer systeem, elektronische stabiliteitsregeling, airbags en met een uitstekende botsing veiligheidsrecord. Zorg ook dat je je auto goed onderhoudt en die dat tijdig.  Het gaat hierbij niet alleen om de verplichte APK, maar denk ook aan de reguliere onderhoudsbeurten. Vervang dingen die daar aan tie zijn tijdig. Zo voorkom je ook nog eens onnodig hoge kosten.

Veiligheidstip 9: Ervaring komt met de jaren
Rijervaring kun je niet met iets anders compenseren. En om rijervaring moet je veel achter het stuur zitten en rijkilometers maken.

Wijsheid komt met de jaren dus neem daar ook rustig de tijd voor!!

Veiligheidstip 10:
Kijk ook eens op de partner pagina voor meer nuttige informatie.

Open chat